Proč naše jídelna významně podporuje zařazování vlákniny do jídelníčku?
Dostatečný příjem vlákniny podporuje peristaltiku střev a má pozitivní vliv na trávení. Dokáže také na sebe vázat nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající při trávení. Chrání tak trávicí soustavu a má protirakovinný účinek. Dostatek vlákniny chrání i před civilizačními chorobami jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita.
V naší školní jídelně se snažíme zařazovat pravidelně potraviny obsahující vlákninu, a to ve formě hlavní jídla (např. luštěniny) nebo ve formě polévek s obsahem luštěnin a zeleniny, ale také jako přílohy (např. knedlíky z celozrnné mouky). Snažíme se stravu pro děti připravovat pestrou a vyváženou s ohledem na jejich věk.
Obsah vlákniny (v gramech) ve 100g jedlého podílu některých potravin
Luštěniny v suchém stavu |
Ořechy a semena |
||
Čočka |
15,0 |
Arašídy |
7,6 |
Fazole bílá |
15,9 |
Ořechy vlašské |
6,2 |
Hrách |
14,5 |
Ořechy lískové |
8,7 |
Cizrna |
16,9 |
Mandle |
12,2 |
Sójové boby |
15,4 |
Semena slunečnice |
6,0 |
Ovoce |
Zelenina |
||
Banán |
2,3 |
Brambory rané |
1,4 |
Broskev |
1,5 |
Brokolice |
4,1 |
Černý rybíz |
5,8 |
Fazolové lusky |
3,7 |
Hrozno |
2,1 |
Hrášek zelený |
6,7 |
Hruška |
3,3 |
Kapustová hlávka |
4,8 |
Maliny |
6,6 |
Mrkev |
2,9 |
Meruňky |
2,3 |
Paprika zelená |
2,0 |
Švestky |
2,5 |
Rajčata |
1,6 |
Jablko |
2,3 |
Špenát |
2,2 |
Obiloviny a výrobky z nich |
|||
Chléb |
5,1 |
Ovesné vločky |
7,2 |
Veka |
2,5 |
Rýže loupaná |
1,6 |
Mouka bílá hladká |
3,1 |
Mouka celozrnná |
7,0 |
Nízký obsah vlákniny: méně než 3 g vlákniny na 100g potraviny.
Střední obsah vlákniny: 3-6g vlákniny na 100g potraviny.
Vysoký obsah vlákniny: více než 6g vlákniny na 100g potraviny.
—————